FESTA E HALLOWEEN-it FESTOHEJ NE ILIRI- ARTUR SKENDERAJ

FESTA E HALLOWEEN-it FESTOHEJ NE ILIRI- ARTUR SKENDERAJ Festa e cila festohej nje here ne vit ne Cakran te Fierit ne Kalan e Gurazezit (Gure Zezes). Ajo feste quhej festa e te vdekurve, aty tregoheshin kokat e te denuareve te cilet benin keq dhe ishin denuar me vdekje. Ishte koha kur mbreteronte mbreti Monun dhe … Continue reading "FESTA E HALLOWEEN-it FESTOHEJ NE ILIRI- ARTUR SKENDERAJ"

Read More

MISTERET E PERKRENARES ILIRE TE JANINES – BESIM DERVISHI

MISTERET E PERKRENARES ILIRE TE JANINES – BESIM DERVISHI Ne vitin 1977 arkeologet greke zbuluan afer Janines nje perkrenare ilire te cilen ata ne menyre te rafinuar e quajten ” te tipit ilire”. Me togfjalshin ” e tipit ilire” fshiheshin dhe mbylleshin shume gjera. E para nuk thuhej qe kjo perkrenare ishte thjeshte nje perkrenare … Continue reading "MISTERET E PERKRENARES ILIRE TE JANINES – BESIM DERVISHI"

Read More

LUFTA E PARE ILIRO – ROMAKE. RREZIMI I TEZES FALLCO TE PIRATERISE ILIRE – Besim DERVISHI

LUFTA E PARE ILIRO – ROMAKE. RREZIMI I TEZES FALLCO TE PIRATERISE ILIRE – Besim DERVISHI Në vitet 30 të shek. III shteti ilir kishte arritur kulmin e fuqisë se vet. Polibi thote se Agroni, mbreti i ilirëve dhe i biri i Pleuratit, kishte një fuqi detare dhe tokësore shumë më të madhe nga ajo … Continue reading "LUFTA E PARE ILIRO – ROMAKE. RREZIMI I TEZES FALLCO TE PIRATERISE ILIRE – Besim DERVISHI"

Read More

DROGA, INSTRUMENT MAFIOZ I PUSHTETIT OKULT – Nga Besim DERVISHI

“…Janë të rinjtë të cilët do të duhet të marrin nesër fatin e shoqërisë në dorë, dhe për këtë arsye është e domosdoshme që ata të kenë ide të qarta. Kur unë flas për të rinjtë, është e nevojshme që duhet të luftohet droga. Në këtë kohë historike, në fakt tregu i drogës është pa … Continue reading "DROGA, INSTRUMENT MAFIOZ I PUSHTETIT OKULT – Nga Besim DERVISHI"

Read More

JU QË LINDËT AIDIN MUZAKUN, QË NË TORVIOLL E DERDHI GJAKUN! – Nga Besim DERVISHI

JU QË LINDËT AIDIN MUZAKUN, QË NË TORVIOLL E DERDHI GJAKUN! – Nga Besim DERVISHI Me këto vargje e ka personifikuar poeti Kol Jakova (Shih librin “Garda Krutane, Kolë Jakova, Tiranë 1967) luftën e një trimi skraparas, Ajdin Muzakut, i cili ka rënë heroikisht në betejën e Torviollit kundër hordhive otomane. O ju vashat e … Continue reading "JU QË LINDËT AIDIN MUZAKUN, QË NË TORVIOLL E DERDHI GJAKUN! – Nga Besim DERVISHI"

Read More

KRIMI I ORGANIZUAR, DASHURIA E TIJ ME PUSHTETIN OKULT – Mrsc. BESIM DERVISHI

“….Për sa kohë një teser partie do të ketë fuqi më shumë se shteti. Ne kurrë nuk do ta mundim mafien….” Carlo Alberto Dalla Chiesa Kohët e fundit, janë shtuar zërat për dekriminalizimin e politikës, dekriminalizimin e institucioneve publike, parlamentit, njësive vendore, sistemit te drejtësisë, sistemit mediatik. Fjala “Dekriminalizim” është bërë tema kryesore e ditës. … Continue reading "KRIMI I ORGANIZUAR, DASHURIA E TIJ ME PUSHTETIN OKULT – Mrsc. BESIM DERVISHI"

Read More

GURET E TOMORIT PO FILLOJNE TE FLASIN – Mrsc BESIM DERVISHI

GURET E TOMORIT PO FILLOJNE TE FLASIN. ADHURIMI I KULTIT TE LISIT OSE PEMES SE JETES NE TOMOR. ZBULOHET DHE NJE ARTIFAKT BRONZI I RRALLE Egzistojne burime te panumerta qe evidentojne se banoret e antikitetit adhuronin pemet si vende te shenjta. Pemet-Orakuj, pemet e adhuruara tregojne besimin e lashte ne te mbinatyrshmen. Profecite e tyre … Continue reading "GURET E TOMORIT PO FILLOJNE TE FLASIN – Mrsc BESIM DERVISHI"

Read More

TOMORI AFER APOLLONISE QE SHIKOHET NGA DYRRAHU – BESIM DERVISHI

Identifikimi i sakt i Malit te Tomorit per here te pare pas Strabo eshte bere nga autori antik i shekullit IV te e.s. Vibius Sequester ne librin me titull “De fluminibus, fontibus, lacubus, nemoribus, paludibus”. Ne faqen 33 te ketij libri thuhet se ” Tenitrus Macedoniae , proximus Apolloniae, in confpeftu Dyrrachii”. ( Mali Tenetrius … Continue reading "TOMORI AFER APOLLONISE QE SHIKOHET NGA DYRRAHU – BESIM DERVISHI"

Read More