BREZI I DY SHEKUJVE – Nga: Besim Dervishi (Poezi)

Ne jemi brezi, qe jetuam ne gjashte shtete, ne dy shekuj.
Jemi sterniprit e ilireve qe dikur ndertuan tempuj.
Jetuan ne dy shekuj, jetuam ne dy epoka.
Jemi brezi i mbijeteses, Noah kur permbytej bota.

Jemi brezi i shekullit te atomit dhe i atij te kibernetikes.
Idhuj kemi brezin e shekullit te rilindjes, “Frashallinjeve” qe i thane jo frikes.
Jemi brezi qe nuk shkelqeu por me vone si flake sec ndriti.
Jemi brezi i UCK-se qe flamurin ne Drenice ringriti.

Jemi brezi qe qe midis shekujve, ne vitin netedhjet e nente.
Brezi i Anton Cetes qe ne Dukagjin mbane kuvend.
Jemi brezi i djaloshit qe fali gjakun e atit.
Jemi brezi i Fehmi Aganit qe jo i tha Beogradit.

Jemi brezi i skudres se futbollit, i skuadres tone kombetare.
Jemi brezi i bujkut ne fshat qe pi raki dy here te zjere prej mare.
Jemi brezi i emigrantit qe dikur detin kalonte me gomone.
Jemi brezi qe rrezuan idhuj, dishepuj, gremisen frone.

Jemi brezi i dy shekujve qe punojme me djersen e ballit.
Brezi i MIllosh Gjergj Nikolles qe me grusht i bije malit.
Jemi brezi i atyre qe luftuan me guna ne njezeten.
Jemi brezi i nxenesit te shkelqyer, qe dikur i hengren dhjeten.

Jemi brezi i nentedhjet e shtates, qe luftuam njeri-tjetrin.
Jemi brezi i nentedhjet vjecarit qe nuk tutet prej termetit.
Jemi brezi i shkrimtarit qe librat i zverdhin neper vitrina.
Jemi brezi i poetit, qe ne burg ne mendje shkruan libra.

Jemi Brezi qe jetuam prej Evropes ne Amerik.
Jemi brezi i ciftit te sapomartuar qe nga Shqiperia nuk do te ik.
Jemi brezi i komisarit te policise qe ra ne betej si meteori.
Jemi brezi i ilirve , qe sot luten me syte nga Tomori.

Jemi brezi qe dikur, pushtuesit kemi luftuar.
Jemi brezi qe durojme shume, durojme politiken e korruptuar.
Jemi brezi i dy shekujve, brezi i shume idealeve.
Jemi brezi i parase, i asaj qe shkaterron male.

Jemi brezi i dy shekujve, jemi brezi i dy sistemeve.
Jemi brezi qe pi vaj ulliri, prej dy mije vjecar pemeve.
Si stergjyshrit tan te vjeter, ne mbjellim ullinje edhe sot.
Qe brezat qe do te vijne mos te na mallkojne o zot.

Jemi brezi i tragjedive, jemi brezi i balades.
Brezi i Grupit Lira, qe luan vargjet e serenates.
Jemi brezi i Otrantove , jemi brezi i 2 Prillit.
Jemi brezi i deshmorit qe u var ndaj te gedhirit.

Jemi brezi i demostruesit, pellgu i gjakut ne trotuar.
Jemi brezi i djalit te ri, vrare rastesishte ne 21 Janar.
Jemi brezi i vajzes se zhdukur, qe ne studio mori ne telefon.
Jemi brezi i kodoshit, qe femren shqiptare trafikon.

Jemi brezi i Gerdecit qe tronditi gjithe Ballkanin.
Jemi brezi qe nuk njohin parimin nuk njohin as idealin.
Jemi brezi qe shesim voten, jemi brezi qe duartrokasim.
Jemi brezi i thesit miellit, votojme ata qe na zhvasin.

Jemi brezi i marihuanes, harruam parmenden dhe grurin.
Jemi brezi i Gramoz Palushit, qe dha jeten per flamurin.
Jemi brezi i mallkuar, brezi i dy luftrave botrore.
Jemi brezi i tetembedhjet vjecarit vrare nga guri ne gurore.

Jemi brezi i reformave, jemi brezi i Negociates.
Qe per te hyre ne Evrope i bjem nga Ura e Gallates.
Jemi brezi i shpreses, ndoshta brezi i sakrifices
Jemi brezi qe brodhem baltrave, brezi i Dhimiter Pilikes.

Jemi brezi i zakonit, kanunit dhe kushtetutes.
Jemi brezi i te papunit, brezi i invalidit te luftes.
Jemi brezi i pabesive, i vrasjeve per nje cope toke.
Jemi brezi i te riut, qe dergjen i vrare me plumb ne koke.

Jemi brezi qe nuk rrojtem as pesedhjet vjet as edhe njeqind.
Jemi brezi i dy shekujve, brezi i numrit dyqind.
Jemi brezi i dy shekujve, brezi i njezet dekadave.
Brezi i lindur nga nenat tona, brezi i “Shen Tribaldave”.

Besim Dervishi. Michigan 3 Nentor 2019.

SQARIM!

Ndalohet riprodhimi i plot ose i pjeseshem i kesaj poezie ne baze te Ligjit Nr. 35/2016, datë 31.3.2016 për të drejtën e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to.