FLAMUJT E PARTIVE – Ilir Cenollari

FLAMUJT E PARTIVE – Ilir Cenollari Flamujt e partive, flamuj fitoresh, triumfesh prore, flamuj premtimesh spektakolare, madhështore, paradash të zhurmshme, shumëngjyrëshe, festimesh marramendëse. Flamuj partish, flamuj fushatash entuziaste, të fryra, luksoze, flamuj valëvitës, flamuj koncertesh, procesionesh, brohoritjesh rraskapitëse. Flamuj partish, flamuj sfidash sfinksash, dyluftimesh heroike, dështimesh të bujshme, gënjeshtrash të përbotshme. Në prag fushatash zgjedhore, … Continue reading "FLAMUJT E PARTIVE – Ilir Cenollari"

Read More

FANTAZMA E VITO ÇIANÇIMINOS NE SHQIPERI – Nga Mrsc Besim DERVISHI

FANTAZMA E VITO ÇIANÇIMINOS NE SHQIPERI – Nga Mrsc Besim DERVISHI “…. Dikur Mafia ishte ajo që mbronte feudet, pastaj kaloi në një shkallë më të lartë duke u marre me trafikun dhe kontrabandën e duhanit, prostitucionit dhe drogës, ndërsa sot ajo është kthyer në sipërmarrëse, afariste dhe investuese në punët publike….:” / Prokurori Rocco … Continue reading "FANTAZMA E VITO ÇIANÇIMINOS NE SHQIPERI – Nga Mrsc Besim DERVISHI"

Read More

ILIR CENOLLARI – BARDHANIA, LULËZJA E BUKUR SHQIPE

ILIR CENOLLARI – BARDHANIA, LULËZJA E BUKUR SHQIPE Me një lule të bardhë në dorë, me një fjalë yllëz në buzë, çaj errësirën e shekujve, kridhem në hapësirën e kohës, lëshohem në eter, shkëputem si meteor, vozis nëpër epoka të largëta, shëtis nga një mot në tjetrin. Me një lule, me një fjalë, që ndriçon … Continue reading "ILIR CENOLLARI – BARDHANIA, LULËZJA E BUKUR SHQIPE"

Read More

KOLONA PALEOKRISTIANE E JAUPASIT (BOGOVES) – Besim Dervishi

KOLONA PALEOKRISTIANE E JAUPASIT (BOGOVES) – Besim Dervishi Kolona paleokristiane e gjetur ne vitin 2011 ne fshatin Jaupas pran Bogoves dhe buze Osumit (Apsusit antik). Ky fshate gjendet ne pjesen jug- perendimore te malit pellazgjik te Tomorit. Ne kete fshat raportohet se ka qene nje vend te cilit banoret e quanin “Kisha”. Po keshtu pylli … Continue reading "KOLONA PALEOKRISTIANE E JAUPASIT (BOGOVES) – Besim Dervishi"

Read More

Dodona pellazgjike – zbulohet një artifakt misterioz në malin e Tomorit me simbolet e dodonës, diellin dhe lisin…Nga Besim Dervishi.

Dodona pellazgjike – zbulohet një artifakt misterioz në malin e Tomorit me simbolet e dodonës, diellin dhe lisin…Nga Besim Dervishi. Shumë historianë dhe studjues kanë shkruar për Dodonën Pellazgjike. Sipas Herodotit, Zeusi nga Teba e Egjiptit hodhi në ajër dy pëllumba të zinj. Njëri qëndroi në Libi dhe tjetri në Dodonë. Në Dodonë pëllumbi qëndroi … Continue reading "Dodona pellazgjike – zbulohet një artifakt misterioz në malin e Tomorit me simbolet e dodonës, diellin dhe lisin…Nga Besim Dervishi."

Read More

ILIR CENOLLARI – PELEGRIN NË DODONË (Motive Pellasge)

ILIR CENOLLARI – PELEGRIN NË DODONË (Motive Pellasge) 1. ZE ZE ZI ZIEN ZJARR ZOT Z-JA ZEUSIANE ZIGZAGE VETËTIME ZË ZZZ ZZZZZZ ZZ ZE ZOT 2. Pëllumbat e dodonas, pëllumbat e legjendës, urtohehen në dorën time, rrahin krahët e bardhë, mbi kraharor, mbi supe, gugasin: “guu, guuu…”, mprehin sqepin në gushë, çukitin në zemrën time … Continue reading "ILIR CENOLLARI – PELEGRIN NË DODONË (Motive Pellasge)"

Read More

ILIR CENOLLARI – HYLLENËT DHE ARGONAUTËT

ILIR CENOLLARI – HYLLENËT DHE ARGONAUTËT (Poema “Gratë e famshme” e Neoptolemit) Pausania, autor helen i shekullit të dytë të erës sonë, në veprën II, faqe 150, shkruan: “Unë kam shfletuar poemën “Gratë e famshme”! Historiani i referohet shumë shpesh kësaj poeme por nuk përmend autorin e saj. Mirpo, Skoliasti i Apolloniusit, në librin II … Continue reading "ILIR CENOLLARI – HYLLENËT DHE ARGONAUTËT"

Read More

DODONA – Ilir Cenollari Dodonë,o emër i dashur, i afërt, i dhembshur, për të gjithë ne, si të thuash nënoke, at, tata, baba, gjysh, joshë, stërgjysh! Nga buron kjo dhembshuri, kjo afri, kjo dashuri? Nga tingëllimi i ëmbël i fjalës shqipe, nga një kujtim i moçëm i të parëve tanë?!Cilido e dëgjon për herë të … Continue reading ""

Read More

REFORMA NE DREJTESI ( KUSH DO I VENDOSI ZILEN MACES?) – Besim Dervishi

REFORMA NE DREJTESI ( KUSH DO I VENDOSI ZILEN MACES?) – Besim Dervishi Tregojne se njeher minjte e nje katundi u mblodhen ne nje kuvend. Ne fshatin ku ata jetonin nje mace ishte bere shume problem per te gjithe sojin e tyre te miut. Macja ishte shume e shkathet, e shpejte, e eger, e djallezuar, … Continue reading "REFORMA NE DREJTESI ( KUSH DO I VENDOSI ZILEN MACES?) – Besim Dervishi"

Read More