BOTE VIRTUALE – BESIM DERVISHI (POEZI)

Vjersha, parlament dhe politike. Ndersa te tjere flasin per ngrohjen globale. Per shtresen e ozonit mbi te ftohtin Artike. Per dhenien fund te Marveshjes Konvencionale. Te tjere shkruajne per diellin dhe per henen. Per planetet, galaktika dhe yjesine. Nje mesoburre neper vargje kujtone nenen. Qe syte ne fshat mbylli e braktisur me shoqerine vetmine. Ka … Continue reading "BOTE VIRTUALE – BESIM DERVISHI (POEZI)"

Read More

KULTURA MAFIOZE – BESIM DERVISHI

Ne Shqiperi mund te behen shume reforma, ne drejtesi, reforma ne ekonomi, reforma ne arsim, reforma zgjedhore. Por keto nuk mjaftojne. Gjeja e pare qe ne duhet te hedhim poshte me perbuzje dhe te shkulim me rrenje, eshte ajo qe ish Kryeprokurori Palermos Antonino Kaponeto e ka quajtur “KULTURA MAFIOZE”. Kjo kulture duhet shkulur nga … Continue reading "KULTURA MAFIOZE – BESIM DERVISHI"

Read More

Poetika e Kadaresë, midis mitologjisë dhe kompleksit frojdian – Nga Hyqmet Hasko

Ne 83 vjetorin e Lindjes. Në kuptimin e rrugës së re që çel, në kohëhapësirën e letrave estetike, ardhja e një poeti të vërtetë në letrat e një kombi është, si të thuash, si ardhja e një profeti. Kjo, pasi me fatin e tij janë të mpleksura fort rrënjët e fatit kolektiv të një kombi, … Continue reading "Poetika e Kadaresë, midis mitologjisë dhe kompleksit frojdian – Nga Hyqmet Hasko"

Read More

“LAOKOONTI” Poezia e Ismail Kadarese (Analize)

POEZIA LAOKONTI eshte nje nder poezit qe mua me pelqen shume tek Ismail Kadare. Kjo poezi eshte vazhdimi i asaj qe Kadare ka shkruar per kete figure mitike tek romani i tij PERBINDESHI. LAOKONTI ishte nje plak shume i zgjuar banore i Trojes (nje predikues). Pasi fiset e tjera kundershtare te Trojes, akeasit pas me … Continue reading "“LAOKOONTI” Poezia e Ismail Kadarese (Analize)"

Read More

“LA BOHEME” – Besim Dervishi (Poezi)

Ti je ashtu si te ka quajtur dikur poeti. Nje ekucion i veshtire, nje teorem. Enderra ikur me skaf neper nate kur kapercehej deti. Nje premtim, nje arratisje, nje “La Boheme”. Nje “La Boheme” qe jeton mes ketij qyteti. Me ndertesa te heshtura dhe pa banore. Nje “Bukuroshe Durresi” nje siren antike deti. Qe skluptori … Continue reading "“LA BOHEME” – Besim Dervishi (Poezi)"

Read More

MBI FATIN E BIJVE TË FISNIKUT GJON KASTRIOTI – Bujar Kule

Fragment i shkëputur nga shënimet plotësuese të librit: “MIDIS KRYQIT DHE GJYSMËHËNËS”. E gjeni në të gjitha libraritë e Tiranës dhe në http://bukinist.al/…/sage-histori/7402-midis-kryqit-dhe-gjy… Historiani, shkrimtari dhe humanisti Marin Barleti (1460-1513), në “Historia e jetës dhe e veprave të Skënderbeut” (libri I), rrëfen sesi, Murati II, “pfidiam ʃuam ʃecutus, fratres primum Scanderbegi (ut fama eʃt) oculte … Continue reading "MBI FATIN E BIJVE TË FISNIKUT GJON KASTRIOTI – Bujar Kule"

Read More

“Shqiptar” edhe ai që ka themeluar Republikën e San Marinos – Zylyftar Hoxha

San Marino, një prej vendeve më të vogla në botë dhe Republika më e vjetër ende në ekzistencë u themelua nga Shën Marinus i Arbas, një gurgdhendës nga ishulli Rab (Arb, Arban), fshati Lopë, i Ilirisë, pranë Kroacisë së sotme. Një gojëdhënë thotë se, kur ishulli u pushtua nga romakët, Marinus iku për t’i shpetuar … Continue reading "“Shqiptar” edhe ai që ka themeluar Republikën e San Marinos – Zylyftar Hoxha"

Read More