BRAKTISJA E TROJES – Besim Dervishi (Poezi)

Ata iken te deshperuar nga Troja e djegur.
Iken ne arrati neper dallget e detit me stuhi.
Ndertuan Butrintin, Romen, ndertuan edhe Koloseun.
Por per Trojen nuk u kujtua me ta ndertonte njeri.

Dhe ndersa malli i gerryente cdo dite dhe cdo ore.
Nga themelet ndertuan nje shembelltyre te saj, nje Troje te Re.
Kishta ajo prane liqenin Butrint dhe Detin Jone.
Nuk kishte mbretin Hektor, por kishte mbretin Ene.

Ndertuan qytete, ndertuan orakuj te rinje, ndertuan edhe Perandori.
Por Troja ngeli atje larg e shkrete, e rrenuar.
Nuk kishte me fitore, nuk kishte me si dikur lavdi.
Ererat e shekujve tani ate me dhe kishin mbuluar.

Kishin kaluar vite, dekada kishin kaluar shekuj.
Por emri i saj ata nuk e kishin harruar, jo, kurre.
Si tre mije vjet me pare ne Tomorr faleshin si dikur ne tempuj.
Perendi kishin nje shqipe me dy koka ne flamure.

SQARIM
Ndalohet riprodhimi i plot ose i pjeseshem i kesaj poezie ne baze te Ligjit Nr. 35/2016, datë 31.3.2016 për të drejtën e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to.