KARA MAHMUD PASHE BUSHATLLIU – Nga: Prof. Abas Ermenji

Më 1756, në Shkodër vazhdonin trubullimet, sepse Çaushollajt kërkonin të merrnin fuqinë duke përzënë Ymer Pashë Kavajën. Por këtë radhë kishte dalë në skenë një figurë tjetërlloj energjike, Mehmet Bej Bushati. Duke u pështetur në tarafin e vjetër të Begollajvet, e sidomos me ndihmën e esnafit të Tabakëvet, Mehmet Bushati i mposhti kundërshtarët e tij … Continue reading "KARA MAHMUD PASHE BUSHATLLIU – Nga: Prof. Abas Ermenji"

Read More

2 GUSHTI I DHIMBSHËM PËR BERATIN, PËR SHKODRËN DHE MBARË SHQIPËRINË – Nga: Pierre Simsia

20-të vjetë pa Kolonel Arben Zylyftari * * * KOLONEL ARBEN ZYLYFTARI 9 Maj, 1963 – 2 Gusht, 2000 2 Gusht, 2000 – 2 Gusht 2020 * * * Njëzetë vjetë nga vrasja në Shkodër e djalit beratas, Kolonel, ARBEN ZYLYFTARI, Dëshmor i Atdheut. Në këtë 2 gusht, 2020! * * Edhe pse kanë kaluar … Continue reading "2 GUSHTI I DHIMBSHËM PËR BERATIN, PËR SHKODRËN DHE MBARË SHQIPËRINË – Nga: Pierre Simsia"

Read More

ALI PASH TEPELENA – Nga Prof. Abas Ermenji

I dyti pashallëk autonom i Shqipërisë ishte ai i Janinës, që u formua prej Ali Pashë Tepelenës. Lindur në Tepelenë më 1744, i biri i Veli Beut dhe i Hankos, Aliu e kish kaluar djalërinë e tij si kapedan hajdutësh nëpër krahina shqiptare dhe greke. Ishte njohur e lidhur me banda martallozësh dhe hajdutësh grekë. … Continue reading "ALI PASH TEPELENA – Nga Prof. Abas Ermenji"

Read More

LEVIZJA STUDENTORE, SINDIKATAT DHE EMIGRANTET – Nga: BESIM DERVISHI.

Ne Shqiperi nuk ka dal ende nje grupacion qe te kanalizoi zemerimin popullor ndaj sistemit te partitokracise. Kur them sistemi i partitokracise nuk e kam fjalen vetem per partite qeveritare, por edhe ato opozitare te cilat dikur kane qeverisur po me ato metoda, duke shkelur ligjet dhe kushtetuten dhe duke kontrolluar te gjitha resurset kombetare, … Continue reading "LEVIZJA STUDENTORE, SINDIKATAT DHE EMIGRANTET – Nga: BESIM DERVISHI."

Read More

AMANETET – BESIM DERVISHI (Poezi)

Une ne syte e Albionit, sot shohe vehten time. Shohe femijen e dikurshem qe vrapon ne agime. Shohe djalin kur hedhe shtate, padurimin qe te rritet. Femijen dymbedhjet vjecar, mezi pret ne Tomor te ngjitet. Shoh katermbedhjet vjecarin, naten, i vetem ngjitet ne Tomor. Sfidon friken edhe moshen, vetem per te mare debore. Sfidon te … Continue reading "AMANETET – BESIM DERVISHI (Poezi)"

Read More

NENAT TONA – BESIM DERVISHI (Poezi).

Sot festohet nje 8 Mars, pese mije kurre nuk jane festuar. Sot jetojme ne kohe te tjera, e kaluara nuk do harruar. Gjyshet tona, nenat tona, nuk harrohet sakrificat. Nuk harrohen “monumentet”, djepi, furka edhe shtizat. Nenat tona heroina, qe ne djep tundin femijet. Nenat tona punetore, mesuese qe edukojne bijet. Nenat tona trimeresha, qe … Continue reading "NENAT TONA – BESIM DERVISHI (Poezi)."

Read More